barlinek BARLINEK
Barlinek barlinek
Menu główne
Moje Miasto
Historia Barlinka
Barlinek z lotu ptaka
Barlinek nocą...
Barlinek wczoraj i dziś
Ciekawostki z Barlinka
Gdzie to jest?
730 lat Barlinka - film
Niezbędnik
Ważne telefony
Przegląd prasy
Puls Barlinka
Echo Barlinka
Zamówienia na telefon
Pizza na telefon
VIP Pizza
Pizzeria Verona
Pizzeria Wielkopolanka
Na Murze Bar&Grill
Komunikacja
Logowanie
Polecamy
Jak nie przytyć zimą Drukuj Email
Oceny: / 3
KiepskiBardzo dobry 
09.02.2016.

Image
Jak nie przytyć zimą
Statystyczna polka przybiera zimą na wadze od 1,3-3kg. Gdy dzień robi się krótszy, a organizm produkuje mniej melatoniny, automatycznie wzrasta łaknienie. Tkanka tłuszczowa jest izolatorem, który chroni przed niską temperaturą, tak więc organizm niechętnie się jej pozbywa, a wręcz woli ją magazynować. Tymczasem, paradoksalnie to właśnie zimą nasz organizm potrzebuje mniej kalorii. Co więc zrobić aby waga spadała lub przynajmniej trzymała się na stałym poziomie?

Zwiększony apetyt sprzyja przybieraniu na wadze. Aby ograniczyć chęć sięgania po przekąski lub duże objętościowo potrawy, warto przede wszystkim zadbać o regularne spożywanie posiłków. Zjadaj posiłki częściej ale mniejsze porcje. Dzięki temu, nie będziesz odczuwać potrzeby dojadania w ciągu dnia. Dobrym sposobem jest także wypijanie szklanki ciepłej wody przed posiłkiem (ok. 15-20min). Woda zapełni na chwilę twój żołądek dzięki czemu zjesz mniejszą porcję. W sytuacjach kryzysowych, postaw na zdrowe przekąski, np. warzywa, pestki czy nasiona.

Jedz produkty o dużej zawartości błonnika. Błonnik usprawnia trawienie i usuwa złogi jelitowe dzięki czemu eliminuje problem wzdęć oraz zaparć, a pęczniejąc w żołądku, daje uczucie sytości na długi czas. Należy jednak pamiętać o uzupełnianiu dużej ilości wody aby nie było odwrotnego efektu (zaparcia).

REKLAMA

W zimowej diecie nie można zapominać o witaminie C. Witamina ta, nie tylko wspomaga procesy odpornościowe ale również odchudzanie. Nie bez przyczyny nazywana jest naturalnym spalaczem tłuszczu – świetnie pobudza metabolizm, rozpuszcza tłuszcze i przyspiesza ich spalanie. Bogactwo witaminy C znajdziecie przede wszystkim w kiwi, cytrynie, pomarańczy, jabłku, natce pietruszki czy szpinaku. Witaminę C można również suplementować w formie np. tabletek, często połączoną z tzw. probiotykami. Szczepy bakterii probiotycznych dodatkowo wzmacniają odporność (są niezawodne przy antybiotykoterapii), jak również zasiedlają się w przewodzie pokarmowym usprawniając jego pracę, przyspieszając trawienie, eliminując wzdęcia, zaparcia i uczucie ciężkości. Dobrym ich źródłem są mleczne produkty fermentowane tj. jogurt, kefir czy maślanka.

W zimowe wieczory nie można zapomnieć o gorących napojach. Sięgaj po różne gatunki herbat, mają one bowiem szerokie spektrum działania. Najlepiej nam znana herbata czarna ma najwięcej teiny (herbaciana kofeina) wśród wszystkich gatunków tak więc działa pobudzająco. Na naszą sylwetkę ma jednak większy wpływ herbata zielona. Zawiera ona więcej aktywnych składników o dobroczynnym działaniu. Jest niezastąpiona szczególnie w kuracjach oczyszczających, ponieważ usuwa toksyny, które upośledzają trawienie. Z kolei herbata czerwona pomocna jest w spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest polecana nie tylko osobom odchudzającym się ale również sportowcom, ze względu na zawartość białka, które jest budulcem mięśni. A dzięki oddziaływaniu na pracę wątroby i usuwaniu toksyn polecana jest także... na kaca ! Dla osób, które z kolei maja problem z zatrzymaną wodą zaleca się picie yerba mate. Nie zapominajmy jednak o kawie. Napój ten zdecydowanie pobudza. Pobudza nasz metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dotyczy to głównie kawy zielonej, uznawanej za jeden z najskuteczniejszych, naturalnych suplementów diety. W porównaniu, z dobrze nam znaną kawą czarną, ma o wiele więcej prozdrowotnych właściwości i aktywnych składników. Produkt ten, dzięki zawartości kwasu chlorogenowego opóźnia procesy starzenia się i zmniejsza wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym.

Sprzymierzeńcami odchudzania są zdecydowanie przyprawy. Okres zimowy jest czasem, kiedy najchętniej wykorzystujemy je w kuchni. Nic tak nie przywodzi na myśl świąt jak zapach cynamonu (i pomarańczy!).

• Przyprawy zielone (zioła) działają łagodząco na żołądek i regulują jego pracę. Mogą mieć delikatne działanie moczopędne i pobudzać tempo trawienia. Na szczególną uwagę zasługuje rozmaryn, który ułatwia trawienie tłustych dań (zwłaszcza mięsnych).

• Przyprawy żółte stymulują wydzielanie soków trawiennych, hamują apetyt, dzięki czemu zapobiegają podjadaniu. W tej grupie przypraw, warto zwrócić uwagę np. na cynamon, który dzięki zawartości chromu, może ograniczyć chęć sięgania po słodycze. Imbir, swoje działanie rozgrzewające zawdzięcza kapsaicynie, której obecność może pobudzić metabolizm nawet o 8%! Imbir, może służyć nie tylko do zup i dań głównych ale może stanowić również świetną alternatywę dla cytryny w herbacie. Natomiast kardamon, pomoże ci w walce z uciążliwymi wzdęciami.

• Przyprawy czerwone, czyli wszelkie odmiany papryki, charakteryzują się silnym działaniem na tkankę tłuszczową, a dokładniej na jej spalanie. Dzieje się tak głównie dzięki zawartości wcześniej wspomnianej kapsaicyny (najwięcej w papryczce chilli). To właśnie dlatego, papryczka ta stosowana jest w kuchni na szeroką skalę, nawet do czekolady! Najsilniejsze działanie ma jednak czerwone curry, które jest mieszaniną różnych jej odmian, dlatego też działa ze zwiększoną siłą.

W ponure, zimowe wieczory większość z nas nie ma ochoty wystawiać nosa spod kołdry, przez co zwiększa się tendencja do przybierania na wadze. Ale jeżeli już dasz się namówić na wyjście z domu, warto odwiedzić pobliski klub fitness, czy zapisać się na Zumbę – nie ma nic lepszego niż świetna zabawa i spalanie kalorii jednocześnie, a pozytywna energia sprawi, że będziesz mieć lepszy nastrój i nie dopadnie cię zimowa depresja. Dodatkowo, kluby te oferują możliwość skorzystania z sauny. Nie wahaj się ! Sauna dodatkowo wspomoże twój organizm w usuwaniu toksyn i nadmiaru wody, a tym samym w walce z niechcianymi kilogramami.

Image 

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne pieczone jabłuszka, czyli idealny deser na zimowe wieczory:

Składniki:
4 duże jabłka
4 łyżeczki płynnego miodu
8 suszonych śliwek
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka wody

Przygotowanie:
Jabłka umyć, z każdego ściąć wierzch i odłożyć, ostrożnie wykroić gniazda nasienne. Do środka każdego jabłka wlać łyżeczkę miodu i włożyć dwie śliwki. Posypać kardamonem i cynamonem. Jabłka przykryć odciętymi „czapeczkami”.

Do naczynia żaroodpornego wlać wodę (do wysokości ok. 1 cm) i ostrożnie umieścić w nim jabłka. Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni, piec ok. 60 minut. Można je także zapiekać pojedynczo w żaroodpornych kokilkach. Przed podaniem jabłka udekorować laską cynamonu lub listkami mięty.

Dietetyk Naturhouse 
Kącik dietetyczny >>>          


Odsłon: 1203 | Drukuj

Bądź pierwszym który skomentuje

  • Tylko zarejestrowanii użytkownicy mogą dodawać komentarze. Proszę zaloguj się lub zarejestruj. Rejestracja jest jednoznaczna z akceptacją regulaminu.
  • Zauważyłeś błąd w serwisie, a może masz jakąś sugestię? Zgłoś go tutaj.
  • Za wszelkie uwagi będziemy bardzo wdzięczni.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.3
Polska adaptacja - JoomlaPL.com Team

 
filmy
Sondy
Jak oceniasz zimowe utrzymanie dróg i chodników?
 
Reklama
Ogłoszenia
Specjalista ds. usług gastronomicznych - praca
Lokal handlowo/uslugowy - sprzedam
Sprzedam mieszkanie w centrum Barlinka
SPRZEDAM - VOLKSWAGEN POLO III
Mercedes 124 - sprzedam
Fotorelacje
Ostatnie komentarze
17.01.19:14
 Rekord barlineckiego Fi
(1 komentarz)
17.01.07:09
 Ratowanie nietoperzy
(3 komentarze)
15.01.20:21
 Barlineckie Morsy w Koł
(5 komentarzy)
15.01.20:04
 CO DALEJ Z PLAŻĄ MIEJSK
(7 komentarzy)
15.01.18:07
 Wręczono Złote Barlinec
(1 komentarz)
Polecamy
Redakcja serwisu barlinek24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść nadesłanych artykułów, komentarzy do nich, jak również wpisów na forum.
Wszystkie zdjęcia chronione są prawami autorskimi. Obowiązuje całkowity zakaz kopiowania i upublicznienia ich bez wiedzy i zgody autora.
Niezależny Portal Internetowy S.C. - Rok założenia 2007
Wszelkie prawa zastrzeżone.